Binära optioner – undvik bluffmäklarna online

Posted by:Väktaren Posted on:Nov 13,2017

Det finns många seriösa aktörer inom fältet binära optioner, och vissa binära optioner handlas till och med på börser som AMEX, CBOE och NYSE American. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att det finns kriminella som drar nytta av den växande populariteten för att lura av folk pengar.

Några exempel på hur kriminella kan agera

 • Vägra uttagDu har satt in pengar på ditt konto hos en sajt som säljer binära optioner, du har gjort en del affärer och allting verkar fungera bra. Men när du försöker ta ut pengar från ditt konto visar det sig vara omöjligt och hinder efter hinder läggs i din väg, eller så förblir dina meddelanden till sajten helt obesvarade och ingenting händer med din uttagsbegäran.Obs! I många länder finns det regler kring uttag som företag måste följa, bland annat lagstiftning för att motverka pengatvätt och terrorfinansiering. Att din optionsmäklare (optionsförsäljare) ber dig skicka in dokument för att bevisa vem du är betyder alltså inte per automatik att mäklaren försöker förhala ditt uttag, utan det kan röra sig om att mäklaren enligt lag måste tvinga dig att uppfylla vissa krav innan pengar får släppas iväg. Du kan till exempel behöva skicka in passkopia och annat som styrker vem du är och var du är bosatt.

  En metod som kriminella aktörer kan ta till för att slippa betala ut pengar från ditt konto är att anklaga dig för att ha gjort något fel – fuskat, brutit mot handelsplattformens regler, identitetsstöld, etc – och frysa ditt konto i väntan på utredning. Om det är de kriminella själva som sköter utredningen kan du nog gissa vilket resultatet blir.

 • Bonusfiffel
  ärliga mäklare

  Inte alla mäklare är bluffar. IQ option är ett exempel på en ärlig mäklare. Hitta andra ärliga mäklare av binära optioner .

  Det är vanligt att optionsmäklare online erbjuder bonusar, såsom välkomstbonusar eller insättningsbonusar. Det är viktigt att kontrollera villkoren innan man tackar ja till någon bonus, för det kan hända att bonusen gör att ditt konto blir låst för uttag tills du har uppfyllt ett viss omsättningskrav.

  Hos seriösa optionsmäklare brukar man kunna tacka nej till bonusar, och skulle man ändå få en bonus kan man kontakta kundtjänst för att få den annullerad direkt. Hos oseriösa optionsmäklare fungerar det annorlunda, där man kan till exempel få en bonus trots att man uttryckligen har tackat nej, och sedan är kontot fruset för uttag tills man har uppfyllt ett enormt stort omsättningskrav.

 • IdentitetsstöldSom nämnts ovan kan du behöva lämna ifrån dig en hel del information om dig själv, antingen för att ens få öppna ett handelskonto eller för att kunna ta ut pengar från ditt befintliga handelskonto. Detta innebär en risk för identitetsstöld, och kan få dig att önska att du ”bara” hade blivit av med pengarna i ditt konto. Det är inte kul att helt plötsligt få veta att ens identitet har använts för att ta en massa SMS-lån eller att man är uppsatt på en lista över misstänkta terrorfinansiärer.
 • Falsk mjukvaraEn optionsmäklare som har full kontroll över den mjukvara som handelsplattformen använder sig av kan manipulera den på alla upptänkliga vis. Det kan till exempel röra sig om att de aktiekurser som plattformen använder sig av inte riktigt stämmer överens med de verkliga, eller att livslängden för en binär option kortas eller förlängs för att säkerställa en förlust. Manipulation kan också ske för att generera vinster åt dig initialt, så att du ska blir mer angelägen om att göra större insättningar och börja handla för större belopp.

Tips för att minska risken för problem

 • Använd väletablerade optionsmäklare som har ett gott rykte bland handlarna online.
 • Kontrollera vilket företag som ligger bakom sajten och att företaget verkligen existerar och är registrerat i den jurisdiktion som anges.
 • Kontrollera om det finns någon licens för handel med binära optioner och varifrån den licensen i så fall kommer. Nöj dig inte med uppgifter från optionsmäklaren – kontrollera alltid med licensutfärdaren. Vem som helst kan hävda att de har en licens från till exempel myndigheterna på Cypern eller Malta, därför bör man alltid göra en egen koll.
 • Som svensk handlare kan det vara en bra idé att välja en optionsmäklare inom EU, eftersom det innebär att mäklaren måste följa vissa EU-regler rörande bland annat konsumentskydd. Det kan också vara lättare att nå resultat om man polisanmäler ett företag i ett EU-land jämfört med att försöka komma åt ett bolag som är registrerat i Långtbortistan.
 • Seriösa licensgivare brukar publicera en ”Svart Lista” online över optionsmäklare som brutit mot licenskraven och därför förlorat sin licens, samt optionsmäklare som hävdar att de har licens utan att ha det.
 • Sätt aldrig in mer pengar än vad du har råd att förlora och psykologiskt klarar av att vända rygga till och gå ifrån om så krävs.Sätter man in mer än vad hushållsbudgeten egentligen klarar av är det lätt att få panik om det blir problem med att ta ut dem, och man kan lockas att börja ”kasta bra pengar efter dåliga” eftersom man inte klarar av att bara gå därifrån och ta förlusten. Det finns till exempel personer som gjort flera nya insättningar till en oseriös optionsmäklare i hopp om att försöka uppnå ett extremt högt omsättningskrav.I detta sammanhang är det också viktigt att inte ”sälja skinnet förrän björnen är skjuten”. Om det har gått bra med dina investeringar och du har byggt upp ett överskott i kontot, räkna aldrig in dessa pengar i hushållsbudgeten förrän du faktiskt har dem i handen.

Väktaren

Försöker minska antalet företag som blir bluffade varje år.