ID stöld

Posted by:Väktaren Posted on:jan 25,2017

ID-stöld är ett växande problem både i Sverige och internationellt. Problemet i Sverige är ännu inte lika stort som det är i t.ex. USA. Detta beror delvis på att det svenska samhället är annorlunda utformat men också delvis på att svenska bedragare fram tills nu har varit mer inriktade på andra typer av bedrägeri. Bland dessa är asfaltsbluffar och bluff faktorer de två kanske allra mest välkända bluffarna. ID-stölder börjar dock bli alltmer vanliga även i Sverige och man bör som privatperson vara medveten om att risken finns och hur man kan skydda sig.

Vad är ID stöld

ID stöld är när någon tar över någon annans identitet och sedan använder den för att ta ut kreditkort och andra lån. De använder alla krediter de kan få. De överger sedan identiteten och lämnar den riktiga personen med skulderna. I mer ovanliga fall förekommer det att personer stjäl en identitet och sedan lever under denna för att dölja sin riktiga identitet men detta är mycket mer ovanligt.

Det förekommer i vissa fall att förövarna inte bara stjäl ID utan också personens existerande konto och kreditkortsuppgifter så att identitetstjuven kan länsa dessa också.

Det vanligaste sätter som en tjuv får tillgång till den information han behöver för att stjäla en identitet är genom internet men det är också relativt vanligt förekommande att individer kopiera relevant data i affärer där en kund använder kreditkort och visar ID eller genom att stjäla post. Man är med andra ord inte skyddad bara för att man inte lägger ut någon känslig information online.

Faktum är att nästan alla individers kreditkortsinformation vid det här laget har blivit stulen flera gånger om. Bedragare har tillgång till ett större utbud information än vad de kan utnyttja. Det är mest tur som avgör vem som blir ett offer för kreditkortsbedrägerier och vem som inte blir det. Situation är likartad för ID stöld.

Detta innebär dock inte att du inte kan skydda dig och göra din identitet svårare att stjäla. Det innebär bara att ingen är 100% säker.

Vilken skada orsakar det

Som svensk så orsakar ID stölder sällan någon större permanent skada. Detta innebär dock inte att du inte skall oroa dig för ID-stöld. ID-stöld kan orsaka stora temporära problem och kan vara mycket stressfyllt att bli utsatt för. Det är normalt relativt enkelt att bevisa att man har blivit offer för identitetstöld och med en polisrapport kan man normalt reda upp den skada som har orsakats. Men det kan ofta ta flera månader till flera år innan kreditbolagen helt har rett upp situationen och man får hela sitt liv tillbaka. Under denna tid kan det vara helt omöjligt att få nya lån, köpa ny bostad eller teckdig att göra affärer som skulle ha långsiktig positiv påverkan.

Det är alltid värt att vara försiktig och göra vad man kan för att undvika ID stölder.

Hur skyddar man sig

Det är nästan omöjligt att helt eliminera risken för ID stöld på egen hand. Det du kan göra är att minska risken för att du skall falla offer för en ID-stöld.

Det första du skall tänka på är att du bör vara försiktig med hur och var du använder ditt ID och ditt kreditkort. I Sverige använder de flesta kreditkortsterminaler Pin kod för att verifiera kortets ägare och du behöver inte visa något ID. Detta kan hjälpa till att motverka ID stölder eftersom det gör det svårare för människor att komma över ditt ID. Du bör så långt som möjligt undvika att använda ditt kreditkort på ställen som inte använder sig av terminaler som stödjer chip.

Om du reser internationellt skall du vara extra försiktig med detta. Kreditkortsbedrägerier och ID-stölder är mycket vanligare i många andra länder än de är i Sverige. Du bör vara extra försiktig på bensinstationer. Bensinstationer med bemanning vid pumparna är en favorit hos bedragare eftersom många betalar med kreditkort och personalen ofta går utom synhåll för att slutföra betalningarna vilket innebär att kunden inte kan se om deras kortinfo eller ID blir kopierat. Restauranger är en annan favorit bland bedragare av exakt samma anledning. Du bör om möjligt betala kontant på båda platserna.

Det är även mycket viktigt att vara försiktigt med hur man lämnar ut data online och att inte falla offer för phising email. Om någon bank eller dylikt kontaktar dig via mail och per om mer information så är det troligen en bluff. Vill du vara säker så är det bäst att du ringer banken och pratar med dem direkt. Slå upp numret online (ring inte numret i mailet). Det är också en bra ide att aldrig klicka på länkar i email utan istället kopiera url:en till webbläsaren.

Alla dessa åtgärder minskar dock bara risken för att du skall råka ut för ID-stöld. Om du verkligen vill vara så säker som möjligt så bör du använda en tjänst för ID-skydd. Det finns flera olika webbsidor där du kan läsa mer om ID-skydd och vilka företag som erbjuder ID-skydd på den svenska marknaden. Det företag som vi har bäst erfarenhet av är MySafety men det finns även flera andra företag såsom UC som du kan välja att använda dig av.

Väktaren

Försöker minska antalet företag som blir bluffade varje år.