Kreditkortsbedrägeri

Posted by:Väktaren Posted on:Nov 2,2016

kreditkortsbedrageri

Kreditkortsbedrägeri är en form av stöld där bedragaren antingen själ ditt kreditkort fysiskt eller elektroniskt. Oavsett vilket så är det möjligt för bedragaren att göra köp med kortet, tills dess att hela krediten är utnyttjad.

Hur kan man få ett kreditkort stulet?

Kreditkortet kan naturligtvis bli stulet genom att någon stjäl din plånbok, väska eller själva kortet på olika sätt. Väskryckning, tappad plånbok, bedrägeriutrustning i uttagsautomater, det finns många sätt att komma över ett kreditkort.

Det elektroniska sättet att stjäla ett kreditkort, är att plantera virus i någons dator. När användaren sedan använder sitt kreditkort och anger alla siffror på det, så registreras detta i bedragarens dator, genom viruset som planterats. Viruset är ett program som automatiskt installerats på din dator, när du till exempel öppnar mail från okända personer, laddar ner filmer och program från icke trovärdiga webbplatser. Det förekommer även att man kan få virus implementerat på sin dator, bara genom att klicka på en bild, det är dock ganska ovanligt.

Hur använder bedragaren kortet?

Bedragare som själ kreditkort använder det nästan uteslutande för att göra digitala köp på nätet, speciellt eftersom man inte behöver ange kortets PIN-kod. Med vissa kreditkort kan man även handla utan att ange en PIN-kod, genom att legitimera sig vid köpet. Det sistnämnda är dock inte vanligt, eftersom bedragaren enkelt skulle kunna spåras av Polis om denne legitimerar sig vid ett köp.

Vad kan jag göra om kortet blir stulet?

Om ett kreditkort blir stulet så ska man genast kontakta banken eller det finansbolag som utfärdat kortet, för att spärra det. Banken ser då till att kortet inte kan användas på något sätt och ett nytt kort skickas ut till dig. Bedragaren har då ett helt värdelöst kreditkort som ej går att använda.

Om bedragaren hunnit använda kortet så skall man spärra kortet samt göra en Polisanmälan. I de allra flesta fall så får man tillbaks pengarna, men det kan ta lite tid. De flesta banker och finansbolag har bedrägeriskydd, som träder i kraft om kortet skulle bli stulet och använt.

Vad kan jag göra för att förhindra bedrägeri och stöld?

Först och främst så ska man vara försiktig med sin väska och plånbok. Man ska aldrig lägga ifrån sig plånboken eller väskan på allmänna platser och man bör alltid se till att ha rutin på vart man förvarar plånboken.

För att förhindra elektronisk stöld av kreditkortsuppgifterna, ska man alltid ha ett antivirus program installerat på datorn. Man ska alltid vara försiktig med att ladda ner program och klicka på saker på mindre trovärdiga platser.

Om man får mail från okända personer eller konstiga mail från företag, så ska man alltid noga undersöka om mailen är autentiska, innan man klickar på något eller anger några uppgifter.

Väktaren

Försöker minska antalet företag som blir bluffade varje år.