Vanlig bluff: Investeringstips som alltid slår in

Posted by:Väktaren Posted on:sep 27,2016

Den fantastiske analytikern – eller spåmannen – är en bluff med en mycket lång historia. Den genomfördes av bedragare långt innan moderna påfund som e-post och SMS dök upp. Eftersom bluffen bygger på att man kan nå många mottagare passar den väldigt bra in i vår tid. Förr var bedragare som ville genomföra den här bluffen tvungna att lägga ner en hel del resurser på den, till exempel köpa frimärken för att kunna skicka brev till några hundra mottagare. Numera kan man med ett enkelt knapptryck nå tusentals eller tiotusentals mottagare online, och det är också lätt att vaska fram listor över personer som bevisligen har ett visst intresse för investeringar och spekulation och som därför kan tänkas vara extra lämpliga offer för bluffen.

En modern version av denna bluff är signaler för binära optioner och FOREX trading. I denna version av bluffen så fabricerar ett företag en falsk historik som visar hur duktiga de är på att förutspå framtida marknadsrörelser för att lura dig att köpa deras tjänst som ofta kostar flera 1000kr månaden.

Grundkonceptet

  1. investeringarBedragaren skickar ut meddelanden till ett stort antal mottagare. I hälften av meddelandena förutspår han att den amerikanska dollarn kommer att stärkas gentemot den japanska yenen den här veckan. I den andra hälften av meddelandena förespår han det motsatta.
  2. När veckan är över tar han en titt på hur det gick för växelkursen USD/YEN. Det visar sig att USD stärktes. Bedragaren förbereder nu en ny omgång meddelanden som han skickar ut till alla de som förra gången fick meddelandet om att USD skulle stärkas. Om första omgången utskick bestod av 1 000 meddelanden är det alltså 500 mottagare som kommer att få ett meddelande nu i andra omgången.
  3. I andra omgången får 250 mottagare ett tips om att den svenska kronan kommer att stärkas mot euron och 250 mottagare får ett tips om det motsatta.
  4. När det står klart att kronan föll mot euron skickar bedragaren ut meddelanden till de 250 mottagare som fick rätt förutsägelse förra gången. 125 stycken får ett tips om att EUR kommer att stärkas gentemot USD, och 125 stycken får ett tips om att EUR kommer att falla i värde i förhållande till USD.
  5. När veckan är över och det står klart att euron stärktes mot en amerikanska dollarn innebär det att bedragaren har en lista över 125 mottagare som fått tre tips från honom rörande valutahandeln som alla tre visat sig stämma. Bland dessa 125 finns det förmodligen åtminstone några som börjar bli nyfikna på hur han kan ha rätt gång på gång, särskilt om förutsägelserna gick stick i stäv med vad offentliga analytiker förutspådde.
  6. Nu kan bedragaren antingen fortsätta skicka ut tips för att ytterligare koka ned sin lista över mottagare, eller så kan han gå över till nästa steg i bluffen som handlar om att försöka lura pengar av mottagarna.Detta sker vanligen på ett av två vis:
  • Bedragaren förklarar att de inledande tipsen var gratis. Vill man fortsätta ta emot tips måste man betala en avgift.
  • Bedragaren inleder konversationer med intresserade mottagare och lyckas övertyga några av dem om att göra investeringar med analytikern som mellanhand.Alternativ två kan ge betydligt större enskilda belopp än alternativ ett, men innebär samtidigt mycket större legala risker och personer tenderar att vara mer misstänksamma när det gäller att lämna över en större summa pengar till någon än vad de är när de betalar ett litet belopp för att prenumerera på investeringstips.

pengarEn bluff som ständigt förändrar sig

Som nämnts ovan är själva grundidén för den här bluffen gammal och bedragare har använt sig av den sedan långt tillbaka. Under årens gång har varje ny generation bedragare borstat av den och fräschat upp den för att den ska passa tidsandan, och ibland skräddarsyr man också bluffen för att passa en viss målgrupp.

Sedan det sena 1900-talet har det varit populärt att hävda att det inte är en person som står för analysen utan att tipsen tas fram av ett avancerat datorprogram. Samtidigt kan det för vissa målgrupper vara bättre att ge mer fantastiska förklaringar – tipsen kommer från änglar, utomjordingar, tarotkort, kvantfysik eller en bläckfisk som kan förutspå framtiden.

En fördel för bedragarna är att vi nu för tiden är så många som kan handla med värdepapper, valutor och liknande instrument utan att för den delen vara professionella investerare. Vi är många som till exempel har viss aktiehandel som en bisyssla och spetsar öronen om det börjar rulla in tips om vilka aktiekurser som är på väg upp och vilka aktier man bör sälja av. Samtidigt har internet gjort det möjligt för vem som helst att prova på handel med utländska valutor, optioner, warranter och en lång rad andra mer eller mindre exotiska finansiella instrument.

Andra liknande erbjudanden

Låneerbjudanden och andra finansiella uppmaningar förekommer också. Du kan till exempel få ett erbjudande på din e-post eller genom sociala medier om att ansöka om otroligt förmånliga lån, som räntefria SMSlån och andra krediter. I samband med dessa erbjudanden så efterfrågas alltid personuppgifter och kontouppgifter, vilket lägger hela din identitet och dina finansiella medel i händerna på bluffmakaren.

De flesta som har en e-post har säkert fått ett eller flera konstiga mail med dessa erbjudanden. Ett annat vanligt scenario är att man från utlandet får ett e-postmeddelande om att en rik, avlägsen släkting gått bort och att man har ärvt en stor summa pengar. För att kunna få ta del av denna summan så måste man ange sina kontouppgifter och personuppgifter, vilket likväl här lägger alla förutsättningar i bedragarens knä, för att tömma konton och använda personuppgifterna till bedrägerier.

Väktaren

Försöker minska antalet företag som blir bluffade varje år.